TEATTERIRYHMÄ KIMARA RY

 

YLEISTÄ | HALLITUS | TOIMINTA

 Teatteriryhmä Kimara ry aloitti 10. juhlavuotensa

TALVISOTA80 -TAPAHTUMALLA

kunnioittaakseen sodan kokeneita ja muistuttaakseen rauhan ja toivon merkityksestä. 

 

 Talvisota80 jpg pieni 50

Mukana muistelemassa kaikkien kotkalaisten tuntema ja arvostama Esko Almgren!

Esko Almgren

Talvisota80 -tapahtuma sai huikean suosion, Nelosteatteri oli ääriään myöten täynnä - onneksi kaikki n. 130 vierastamme saatiin sijoitetuiksi istumaan!

Kalevalanpäivänä 28.2.2020 toteutimme jo perinteeksi muodostuneen Kalevala -juhlan:

KALEVALAINEN KANSANJUHLA KARHULASSA

Teatteriryhmä Kimara, Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ja Kotka-Kymin seurakunta järjestivät yhteistuumin Kalevalaisen iltapuhteen Karhulan seurakuntakeskuksessa (Karhulantie 33) Kalevalan päivänä, perjantaina 28.2.2020. Juhlan aluksi kahviteltiin ”suu hyvänmakuseks” klo 17.30 alkaen Kalevalaisten naisten loihtimin herkuin. Kahvin jälkeen klo 18 alkoi ohjelmaosuus, jossa oli lokosaa puhetta, lausuntaa ja laulua.

Eri puolilla Suomea Kanteletarta esittänyt lausuntataiteilija Leena-Kaisa Kivioja esitti lausuen ja laulaen Kanteletar –sikermän, vietämmehän tämän Suomen kansan vanhojen laulujen ja virsien kokoelman 180 –vuotisjuhlavuotta.

Kirjailija Irja Sinivaara pohti kirjallisuuden ja yksittäisen kirjailijan roolia kulttuuriperinnön säilyttäjänä ja siirtäjänä esityksessään Kirjoitettu muisti. Hän korosti sitä, että jokaisen kannattaisi tehdä omia elämäkertoja jälkipolvien iloksi, muoto voi vaihdella muistelmateoksesta Ifolor-kuvakirjaan.

Miehikkäläläinen kulttuurin, lotta- ja sotilasperinteen ja koivistolaisuuden vaalija Terttu Ravi lausui runoja ”karjalaisii viisii”.

Kalevalaisten Naisten toimintaideologiaan kuuluu myös perinteisen käsityön ja pukeutumiskulttuurin vaaliminen ja kehittäminen. Saimme juhlassa ”museoidun muodin käyttöohjeita”, kun äskettäin ilmestynyttä PISTOS –teosta esittelivät sen tekijät, artesaanit ja juuripukeutumisen oppaat Raili Airikka-Haapaniemi ja Tiija Malmi. Kirja oli juhlassa myös ostettavissa.

Teatteriryhmä Kimara tutkaili esityksessään suomalaisuutta hyvinkin erilaisista näkökulmista. Runosikermässä Monenlainen Suomi kuulimme tekstejä Leinosta Hectoriin Leena-Kaisa Kiviojan, Marjatta Luoman, Ossi Niemelän ja Esko Junkkarin tulkitsemina.

Kalevala juhla Karhulassa 7 pien 90

Seurakunnan tervehdyksen juhlaan toi pastori Juha Ropponen.

Yleisökin pääsi osallistumaan  muutaman yhteislaulun voimin juhlassamme, jonka motoksi sopi hyvin Kantelettaren säkeet ”Laulelkaamme, soitelkaamme, tehkäämme iloinen ilta”.

Kalevala juhla Karhulassa 3 pien 10

Nelosteatterin perinteisin tapahtuma Nelosfestari toteutettiin jälleen pe 6.3. 2020, nyt yksipäiväisenä kokeiluna. Talo pullisteli jo hyvissä ajoin ennen alkua, kaikkiaan väkeä arvioitiin illan aikana olleen parhaimmillaan 150 henkeä. Kimaralaiset touhusivat järjestelyissä, tekniikan hoidossa (Kiitos Jukka-Pekka Kairaneva ja apupoika Ari-Pekka!), kahviossa (Hyvä Jaana!), arpajaisten vetämisessä (Kiitos Ossi!), Esko juonsi. Markkinoinnissa kimaralaiset tempaisivat Pasaatissa ja torilla 5.3. flyereita jakamalla.Ohjelma oli vauhdikasta, viihdyttävää, välillä vakavoiduttiin teatteriesityksiä kuuntelemaan. Yleisö viihtyi.

MUKANA MENOSSA

17.30           Tanssiyhdistys Flamingo

17.45           Kotkan Nuorisoteatteri

18                 Kotkan Hyrrät

18.15           Festariavaus, kulttuurijohtaja Tomi Purovaara

18.30           Sirkuskoulu Rainbow

18.50           Kuusankosken Teatteri

19.15           Showryhmä Nemesis

19.30           Tanssiyhdistys Move

19.40           Väliaika, kahvio, arpajaiset

20                 Trio Amor

20.15           Karhulan Työväennäyttämö

20.30           Hyvän Tuulen Laulajien ukulelet

20.45           Itämaisen tanssin ryhmä

21                 Kaakon musiikkiteatteri

21.15           Tanssiryhmä Gougars

21.30           Festari päättyy              

Nelosfestari 2020 jpg pien 10

Sitten kaikki muuttui: tuli koronaepidemia ja Kotkan kulttuuritoimen rajut toimet: Nelosteatterin kevään esitykset ja tapahtumat peruttiin. Nyt huolehdimme toisistamme ja itsestämme  ja odotamme tilanteen rauhoittumista. Kimaran hallitus on jatkanut asioiden hoitoa ja kesän sekä syksyn tapahtumien järjestelyä - kaikesta huolimatta toiveikkaana!

Vielä nähdään!

 

On hyvä myös muistella, mitä saimme aikaan vuonna 2019!

OLEMME OLLEET AKTIIVISIA MYÖS VUONNA 2019!

 Teatteriryhmä Kimara toimii aktiivisesti yhteistyössä erilaisten kulttuuritoimijoiden ja yhdistysten kanssa:

Kotkan kirjastolaitos, Kotkan kaupunki, Lasten kulttuurikeskus LAKU, Kotkan Pelastakaa Lapset ry, Etelä-Kymen näkövammaiset ry, Kotkan selkäyhdistys ry, Karhulan Karjalaiset, Viihdekuoro Hyvän Tuulen laulajat ry, Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ry. 

Kimara toimii ja harjoittelee pääosin Nelosteatterilla (Satamakatu 4). Kimara on Nelosteatterin toimijoiden muodostaman talotoimikunnan jäsen. Yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen kanssa talotoimikunta tekee taloa tunnetuksi ja järjestää erilaisia esityksiä ja toimintoja. Näkyvin tapahtuma on Nelosfestari, joka juhli 10. kertaansa maaliskuun alussa 2019.

 

MEISTÄ JA MONIPUOLISUUDESTAMME TYKÄTÄÄN!

 Teatteriryhmä Kimaran toiminta on saanut kiitosta ohjelmiston monipuolisuudesta ja eri ikäkausien huomioimisesta. Kimara on ollut aktiivinen ja ennakkoluuloton mukaan lähtijä erilaisten kulttuuritapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa (mm. Nelosfestari, Kotkan yö, Kotkalaisen kirjallisuuden päivä). Kimara on ollut halukas yhteistyöhön erilaisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa, mistä myöskin eri tilaisuuksissa tavoittamamme yleisömäärä kertoo.

Tilaisuuksiemme (pääasiallinen)pääsymaksuttomuus on arvostettua matalan kynnyksen kulttuuritoimintaa ja on osaltaan laajentanut yleisöpohjaamme.

 Kimara haluaa jatkossakin toimia Lassi Nummen runonsäkeen periaatteen mukaan:

Sinä olet, minä olen, me olemme olemassa toisillemme.” 

 

MITÄ KAIKKEA KIINNOSTAVAA TEIMME VUONNA 2019?

Kotkan kaupunki vietti helmikuussa ystävänpäiväviikolla Rakkausviikkoa. Kimara osallistui teemaviikkoon 12.2. esiintymällä Pasaatissa Coffee House -kahvilassa sekä 14.2. Karhulan kirjaston Ystävänpäiväiltamissa.

Kimaralaisia valmiina viihdyttämään syksy 2019 PIEN 50

Kalevalan päivän kunniaksi 28.2.2019 Nelosteatterin talotoimikunta, Teatteriryhmä Kimara ja Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset järjestivät yhteisvoimin Kalevalaisen iltapuhteen otsikolla "Haastellaan yhes". Saimme kuulla mm. Terttu Ravin karjalaisia runoja, Heikki Rytkölän selvityksen Lönnrotin vaimosta Maria Piponiuksesta, Minna Raskisen Ja hänen kahden oppilaansa kanteleensoittoa sekä Kimaran kuvaelman Kalevalaisista häistä.

Kimara Kalevalaiset häät Onpa meijän sulhaisella pien 10

Kimara jatkaa aktiivista yhteistyötään Nelosteatterin talotoimikunnassa. Nelosfestari 8. - 9. 3. 2019 oli menestys niin ohjelmallisesti kuin yleisömäärältään. Tapahtuman esityksistä nautti n. 500 hengen yleisö.

Uutena toimintamuotona kokeilimme vierailuesityksen tuottamista Nelosteatterille. Alkavaa muistisairautta käsittelevä Tuula-Liina Variksen tekstiin perustuva näytelmä ALUE Orimattilan Teatterin esityksenä täytti Nelosteatterin salin kiitollisesta yleisöstä. Näytelmän oheistapahtumana oli yhteistyössä Kotkan Seudun Muistiyhdistyksen ja Muistiliiton kanssa järjestetty keskustelutilaisuus niin näytelmästä kuin yleensä tärkeistä muistisairauteen liittyvistä asioista.

Alue rouva ja kodinhoitaja 2 pien. 30

Kimaralaiset olivat talkoilemassa pe 12.4. klo 18.30/19.00 järjestettyä Tanssin iltaa, jossa saimme nauttia flamencon ja itämaisen tanssin rytmeistä ja väreistä.

Flamencon pyörteissä pien. 30

Seuraava Kimaran oma ensi-iltaesitys oli "Toukokuun ensimmäinen" -runo- ja laulukokonaisuus, jonka sisältö perustuu Martti Pentin käsikirjoitukseen. Sitä on muokattu yhdessä työryhmän keskusteluissa. Esityksen ohjasi Thomas Pryke. Su 28.4. klo 15 Nelosteatterilla kuultiin runoja ja lauluja työstä, työn tekijöistä, ihmisyydestä, toivosta ja keväästä. Esitykseen oli vapaa pääsy.

Kimaran Toukokuun ensimmäinen ryhmää pien. 30

Kesällä Kimara toteutti kiertue-esityksenä ja yhteistyössä paikallisen kyläyhdistyksen kanssa "Runon ja suven Saaramaa" -tapahtuman Eino Leinon, runon ja suven päivänä la 6.7.2019 klo 14 - 20. Paikkana oli Kouvolan Saaramaan perinteikäs VPK:n talo (Kelkantie 5). Tapahtuma oli myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. 

Saaramaan VPK pien. 30

 

Heinäkuun helteillä olimme mukana järjestämässä uutta tapahtumaa Nelosteatterille. "Nelospihan kulttuurihavinat" järjestettiin 20. - 21.7.2019 intiiminä meripäiväkenraalina.

 

Kulttuurihavinat uusi JPG pien 10

Syksyllä 2019 Kimara juhli Reijo Paukkua runoilijana. Marmorimies -esityksen yleinen esittely- ja lehdistötilaisuus pidettiin 10.9. Kotkan pääkirjastossa osana Kotkalaisen kirjallisuuden päivää.

Vajaan tunnin esityksen aikana kimaralaiset esittävät 29 runoa, joista ”Venelaulu” kuullaan Iiro Lempisen säveltämänä ja laulamana. Lempisen lisäksi ryhmässä ovat Esko Junkkari, Hanna-Kaisa Kervinen, Marjatta Luoma, Liisa Mäkelä, Ossi Niemelä, Ari-Pekka Rajamäki ja Heini Salopelto sekä nauhaosuuksien lukijana Thomas Pryke. 

 Marmorimies tekijäjoukko pien 20

Esityksen ohjasi pitkään teatterin parissa monenlaisena sekatyömiehenä toiminut Manu Havisalmi. Marmorimies on hänen ensimmäinen ohjaustyönsä mutta runojen parissa hän on kuin kotonaan. Ohjaaja pohtii  perinteisen näytelmän ja runon esittämisen eroa: - Näytelmässä on selkeä rakenne,  alku – keskikohta –loppu. Runoesityksen rakentamisessa haastavaa on löytää runoille oikea paikkansa kokonaisuudessa, mutta runojen lukemisessa tai kuuntelemisessa on antoisaa se, että kuulijalla on mahdollisuus omaan tulkintaan ja omien ajatusten polkuun. Katsojakokemukset voivat olla hyvinkin erilaisia. – Esityksen ulkoinen koruttomuus ja rauha pyrkivät antamaan tilaa runoille ja kuuntelijan keskittymiselle, jopa silmät sulkien.

Marmorimiehen runoista löytyy koko elämän kirjo: rakkaus, ero, yksinäisyys, kaipaus, luonto, muistot. – Toiveikkuus ja minulle tärkeä uskonnollisuus näkyvät, samoin heijastumina itämainen tunnelma, Paukku luonnehtii. Kimaralaiset ovat harjoitusvaiheessa suorastaan rakastuneet runojen kauneuteen, kielen tuoreuteen – ja myös joidenkin runojen raamatulliseen jylhyyteen.

Teatteriryhmä Kimaran Marmorimies –runoesitykset olivat Kotkassa Nelosteatterilla, Satamakatu 4, lauantaina 21.9.2019 klo 16, maanantaina 23.9.2019 klo 16 ja perjantaina 11.10.2019 klo 18. Vierailuesitys Sunilan Kantolassa toteutetaan perjantaina 13.12.2019 klo 18 Pro Sunila ry:n järjestämänä.

 Lauri Pohjanpään syntymän 130-vuotisjuhlavuotta Kimara juhlisti kahdella Lauri Pohjanpään runoista rakennetulla esityksllä Nelosteatterissa. Lauantaina 9.11.2019 mukana oli muusikko Juha Lanu, joka on säveltänyt useita Pohjanpään runoja ja julkaissut niistä levyn Sytytä tähdet yhdessä Poema -orkesterin kanssa.

Juha Lanu pien 20

Toinen esitys toteutettiin isänpäivänä 10.11.2019.

Kimaran Pohjanpää ryhmä 2 pien 50        

Vuoden 2019 viimeisenä Nelosteatterin tapahtumana Kimara ja Nelosteattertin talotoimikunta järjestävät jo viidennen kerran perinteisen koko perheen Joulukimaran sunnuntaina 8.12.2019 klo 15.

Joulukimara 2019 jpg pien. 10

 

 

                

 

Nelosteatteri 2019