TEATTERIRYHMÄ KIMARA RY

 

YLEISTÄ | HALLITUS | TOIMINTA

VUONNA 2023 KIMARAN TOIMINTA ON "NORMALISOITUNUT" JA ENTISESTÄÄN VILKASTUNUT KORONAVUOSIEN JÄLKEEN!

 • * Jäsenistön aktivoimiseksi järjestetään kaikille jäsenille ja jäseniksi haluaville ns. jäseniltoja, joissa on vaihdettu kuulumisia, kerrottu Kimaran tekemisistä ja suunniteltu yhdessä tulevaa.

 •  * Kevään 2023 suurkoitos oli Reijo Paukun käsikirjoittaman ja ohjaaman Ristin tiellä -pääsiäisnäytelmän toteuttaminen yhteistyössä Kotka-Kymin seurakunnan kanssa. Seurakunnan kanttori Jarmo Kaijansinkko sävelsi näytelmän musiikin ja harjoitutti kuoron ja soittajat. Näyttävä puvustus sekä kirkkotilojen vaatima valo- ja äänitekniikka toteutettiin yhteistyössä seurakunnan kanssa. Kolmen kuukauden tiiviin harjoitusjakson jälkeen toteutettiin kolme esitystä. palmusunnuntaina 2.4. Kymin kirkossa (ensi-ilta), ma 3.4. Langinkosken kirkossa ja ti 4.4. Kotkan seurakuntakeskuksessa.

 • * Yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen kanssa toteutettiin jo kolmannen kerran Kotkan Rakkausviikolla runojulistekampanja. Teksteinä julisteissa käytettiin kiiltokuva-albumeitten värssyjä, kuvituksena vanhat postikortit. Julisteita levitettiin Kotkan ja Karhulan alueella liikkeisiin, kirjastoihin. 

 •  * Rakkausviikolle Kimara on perinteisesti toteuttanut yleisöesityksen, tänä vuonna otsikolla "Kiiltokuvia, värssyjä ja toivelauluja". Värssyistä rakennettu näytelmällinen puheosuus vuorotteli Toivelauluvihkojen laulujen kanssa. Ensiesitys pidettiin su 19.2. Nelosteatterilla. Esitystä eri versioina on viety hoivakoteihin ja eri yhdistysten tilaisuuksiin, myös Kotkan meripäivien Kotka-lavalle.

 •  * La 11.3. järjestettiin perinteinen Nelosfestari, nyt jo 13. kerran. Kimaran ja talotoimikunnan yhteistyönä Nelosfestari tarjosi kulttuurin harrastajille esiintymispaikan ja katsojille maksuttoman kulttuuritarjottimen.

 • * La 25.3. Leena-Kaisa Kivioja juhli merkkivuottaan kahvikonsertilla "Elämän lauluja" Karhulan seurakuntakeskuksessa.

 • * Helmikuussa 2022 ensi-iltansa saanutta "Kenttäpostirakkautta" -esitystä esitettiin useasti Kotkan ja Kouvolan alueella. Viimeksi to 27.4. esitettiin puolen tunnin kooste Kouvolan Veteraanipäivän juhlassa.

 • * Kevään aikana saimme suru-uutisia. Kimaran perustaja ja monen esityksen ohjaaja, yhdistyksemme voimahahmo Eila Tuomainen menehtyi 31.3. Pitkäaikainen jäsenemme, todellinen aktivistimme Martti Jussi-Pekka menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 9.4. Hallituksessa oli hieman aiemmin ehditty nimetä Aila ja Martti Jussi-Pekka yhdistyksen kunniajäseniksi. Martti ehti kuulla itselleen mieluisan uutisen ennen kuolemaansa.

 • * Yhteistyö Kotkan Mieli ry:n kanssa jatkui edelleen. MHAW-teemaviikkoon liittyvä Tunne tunteesi -esityksemme toteutettiin Nelosteatterilla pe 26.5.

 • * Edellisvuonna aloitetut Sapokan runotuokiot jatkuvat tänäkin kesänä sunnuntaisin kiviamfiteatterissa klo 18. Erityisesti keskityimme kotkalaisten kirjoittajien tekstien esittelyyn:

  • 25.6. Kotikaupunki ja suuret tunteet. Tekstit: Satu Henttonen ja Ulla-Maija Mantere, esittäjät Satu Henttonen ja Heini Salopelto; vetovastuu Heini Salopelto
   2.7. Nuoruuden rakkausrunoja. Tekstit: Päivi Ilvonen ja Jaana Reinikainen, esittäjät runoilijat itse
   9.7. Kesäillan valoa. Tekstit: Ulla Aronen ja Kirsi Johanna Sinisalo, esittäjät Mari Hostikka, Kirsi Maritta Sinisalo ja Esko Junkkari; vetovastuu Esko Junkkari
   16.7. Haukasta Piippulepoon. Tekstit: Aaro Hellaakoski, esittäjät Leena-Kaisa Kivioja ja Esko Junkkari; vetovastuu Leena-Kaisa Kivioja
   23.7. Horsmapeltoja, merensyliä ja aamuja. Tekstit: Anneli Väänänen, Kaarina Enkenberg, Helena Numminen ja Leena-Kaisa Kivioja, esittäjä; vetovastuu Leena-Kaisa Kivioja
   30.7. Laiturit huojuvat – satamarunoja. Tekstit: Olavi Heino, esittäjät Kirsi Maritta Sinisalo, Salme Viljanen ja Esko Junkkari; vetovastuu Esko Junkkari
   6.8. Taakkasiirtymät ja lämpöä. Koronan aikaan. Tekstit: Marja Kurki ja Jaakko Raittila
   13.8. Kuohuja ja kuutamoita Tekstit: Leena-Riitta ja Vesa Salminen, esittäjät Salme Viljanen, Satu Henttonen ja Esko Junkkari; vetovastuu Salme Viljanen
   20.8. Ehkä haaveilen vaan Tekstit: Harri Haaze Setälä, esittäjät Riikka Luostarinen. Hanna-Kaisa Kervinen ja Esko Junkkari; vetovastuu Esko Junkkari
   27.8. Kimaralaisten mielirunoja, omia tai lainattua. Tekstit: esiintyjien omia tai lainattuja lempirunoja. Esiintyjät: Iiro Lempinen, Satu Henttonen, Salme Viljanen, Heini Salopelto, Esko Junkkari, Kirsi Maritta Sinisalo, Riikka Luostarinen, Martti Pentti, Leena-Kaisa Kivioja, Mari Hostikka ja Viola Toikka; vetovastuu Martti Pentti.

* Runon ja suven päivänä 6.7. Kimara toteutti Nelosteatterilla runoillan, jossa ystävysten Leinon ja Larin-Kyöstin runoutta esitimme rinnatusten ja vertaillen salintäyteiselle yleisölle.

 • Ma 4.9. Kimaran ohjelmaryhmä (Viola Toikka, Satu Henttonen, Iiro Lempinen ja Esko Junkkari) viihdyttivät Huruksela-seuran 50-vuotisjuhlan yleisöä Huruksela mielessäin -ohjelmalla

* Syyskuussa pe 8.9. Kimara esitti Kotkassa järjestettyihin valtakunnallisiin kotiseutupäiviin liittyen Galleria Uusikuvassa Kotka rakkaani -esityksen, jossa kotkalaisuuden eri puolia ja Kotkan historiaakin nostettiin esiin tekstein ja lauluin. Ryhmässä mukana Heini Salopelto, Leena-Kaisa Kivioja, Salme Viljanen, Viola Toikka, Heidi Aalto-Adamsson, Päivi Naski, Iiso Lempinen, Esko Junkkari ja säestäjänä Marko Taipale..

* Sapokan satoa -esityksessä Nelosteatterissa su 10.9. esitettiin Sapokan kesäiltojen runokimaroista kotkalaisten kirjoittajien tekstejä.Mukana kesän esiintyjät sekä Juha-Pekka Putkonen, joka lauloi kaksi Harri  Setälän sävellettyä runoa. Osa kirjailijoista oli mukana tilaisuudessa. Tilaisuudella juhlittiin Kotkalaisen kirjallisuuden päivää.

* Syksyn suurena koitoksena Kimara toteuttaa Heini Salopellon ohjauksessa Silakkaruokadraaman, Teatteria ja kulinaristisia nautintoja yhteistyössä Wildfish Factory Oy:n kanssa yrityksen tiloissa Kauppakatu 3:ssa Kotkan torin laidalla lokakuun 13.-14. päivinä sekä 27. -28.10. (Ks. www.nelosteatteri.fi/Tapahtumat)

*   Ma 2.10. Kimaran ohjelmaryhmä (Viola Toikka, Satu Henttonen, Iiro Lempinen ja Esko Junkkari) ilahdutti Pyhtään vanhustenviikon toimintapäivää runoin ja lauluin, joiden sanomana oli "Elämä on ihanaa".

' Pe 6.10. Sama ohjelmaryhmä esiintyy Kotkan vanhustenviikon pääjuhlassa Savotassa pienellä runokoosteella.

* Su 15.10. Kotkan Muistiyhdistyksen tilaamana Nelosteatterilla Kenttäpostirakkautta -esitys.

 

 •  

TÄSSÄ ALLA EDELLISVUOSIEN TOIMINTAA LYHYESTI:

 VUOSI 2022 ALKOI SEKIN KORONAVAIKEUKSISSA: 


RUOTSINSALMI 1790 -NÄYTELMÄN TAMMIKUULLE SOVITUT JA VARATUT ESITYKSET JOUDUIMME PERUMAAN. 

NÄYTELMÄ OLI JO VALITTU MUKAAN MIKKELIN NÄYTTÄMÖPÄIVILLE TAMMIKUUN LOPUSSA MUTTA TÄMÄ VALTAKUNNALLINEN JA KUNNIAKAS TAPAHTUMA JOUDUTTIIN PERUUTTAMAAN.

Eteenpäin on kuitenkin menty:

Ystävänpäiväviikolle rakensimme uuden Rakkausrunojulistekampanjan! Tänä vuonna kuva-aiheet valittiin Kymenlaakson museon kuva-arkistoista:

Runojulisteet 2022 esittely 21 PIEN 10

Runojulisteet 2022 15uusi pien 10

Rakkausviikolle 2022 valmistimme yhdessä tietokirjailija, FT Mirja Turusen kanssa Kenttäpostirakkautta -esityksen, joka perustui Turusen kirjaan Elämän merkki - Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet. Hyvän vastaanoton saaneen esityksen ensi-ilta oli 19.2.2022 ja uusinta 24.3.2022.

Kenttäpostirakkautta uusi juliste pien 10

Sunnuntaina 10.4.2022 toteutamme Eeva-Liisa Manner -tilaisuuden:

Manner juliste pien 10

Kansallisena Veteraanipäivänä 27.4.2022 Kimaran ryhmä oli mukana Kotkan juhlassa Langinkosken kirkossa. FT Mirja Turunen kertoi kenttäpostikirjeiden merkityksestä sodan aikana, Leena-Kaisa Kivioja luki Irman kirje-esimerkit, Iiro Lempinen ja Esko Junkkari taas Urhon kirjekatkelmat. Esityskokonaisuuden musiikkina Iiro Lempinen lauloi laulun Kirje täältä jostakin, Hanne-Irmeli Tentke ja Teija Lempinen Kodin kynttilät Esa Ylösen säestämänä ja Leena-Kaisa Kivioja Suomalaisen rukouksen. Elämänmerkki -kokonaisuuden päätti Esko Junkkarin esittämä Maaria Leinosen runo Sillä toivo.

Veteraanijuhlassa 2 pien 30

Kuvassa vas. Iiro Lempinen, Esko Junkkari, Leena-Kaisa Kivioja, Hanne-Irmeli Tentke, Teija Lempinen ja Mirja Turunen

 

KORONARAJOITUKSET VAIKUTTIVAT KIMARAN TOIMINTAAN MYÖS VUODEN 2021 ALKAESSA.

Mutta kaikenlaista kuitenkin saimme aikaan tämänkin vuoden 2021 aikana:

YSTÄVÄNPÄIVÄN TIIMOILTA KUITENKIN JOTAIN TAPAHTUU:

BONGAA RUNOJULISTEITA KOTKAN KATUKUVASTA

Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä Teatteriryhmä Kimara ovat valmistelleet ystävänpäiväviikolle runojulistekampanjan. Ideana on tarjota kotkalaisten iloksi tunnettujen suomalaisten runoilijoiden rakkaudesta ja välittämisestä kertovia tekstejä. Eri puolille Kotkaa mm. liiketiloihin ja näyteikkunoihin sijoitettavien runojulisteiden tavoitteena on runon ajatuksin kertoa rakkauden merkityksestä.

Kimaralaisten keskuudessa syntynyt ajatus sai vastakaikua kaupungin kulttuuritoimessa. Leena-Kaisa Kivioja, Hanna-Kaisa Kervinen ja Esko Junkkari valitsivat mukaan 10 eri runoilijan runon tai mietteen. Kimaran jäsen, taiteilija Liisa Mäkelä innostui tempauksesta ja valitsi runojen taustaksi ja kaunistukseksi kukkamaalauksiaan, ja näin Johanna Immelin viimeistelemissä julisteissa runo ja maalaus tukevat toisiaan.

Mukaan valitut kirjailijat ovat Timo Pusa, Risto Rasa, Maria Jotuni, Pertti Nieminen, Tommy Tabermann, Sinikka Svärd, Torsti Lehtinen, Lauri Viita, Pentti Saarikoski ja Kai Nieminen. Kotkalaiset voivatkin tulevina viikkoina yrittää löytää kaikkien 10 runoilijan tekstit.

Ohessa näytteinä Timo Pusan ja Maria Jotunin runojulisteet – bongaa muutkin!

Runotaulu1 Pusa

Runotaulu9 Jotuni

 

Heinäkuussa, 29.7.2021 toteutimme musiikkipitoiset Kulttuurihavinat Nelosteatterin pihassa.

Kulttuurihavinat juliste2021 pien 10

Mielessä tuulee -viikon runo- ja lauluesitys Elämään! Nelosteatterilla 27.8. ja Jokipuistossa 29.8.2021.

Muistojen poluilla -laulu- ja runoesitys toteutettiin kahdesti Kotkan suunnalla ja su 1.8. Saaramaalla:

Muistojen poluilla2021 juliste pien 10

Irja Sinivaara ja Ester Valtosen tarina - kirjailijatapaaminen Nelosteatterilla 12.9.2021 ja uudelleen Pelastusarmeijan salissa 6.11.2021.

Irja Sinivaara ja Ester Valtosen tarina juliste pien 10

Olimme luomassa Nelosteatterin osuutta AALTOJA! -kaupunkifestivaalissa 15.10. ja 16.10.2021.

Aaltoja 4teatteri pien 10

Marrasmukavaa muksuille -tapahtumasarjan toteutus yhdessä talotoimikunnan kanssa!

Marrasmukavaa muksuille pien 10

Kimaran Ketarat ryhmä 2 pien 10

Vuoden loppuhuipentumana Ruotsinsalmi 1790 -näytelmän esitykset!!!

Ruotsinsalmi juliste uusin pien 10

 Muistoja vuodelta 2020:

 Teatteriryhmä Kimara ry aloitti 10. juhlavuotensa

TALVISOTA80 -TAPAHTUMALLA

kunnioittaakseen sodan kokeneita ja muistuttaakseen rauhan ja toivon merkityksestä. 

 

 Talvisota80 jpg pieni 50

Mukana muistelemassa kaikkien kotkalaisten tuntema ja arvostama Esko Almgren!

Esko Almgren

Talvisota80 -tapahtuma sai huikean suosion, Nelosteatteri oli ääriään myöten täynnä - onneksi kaikki n. 130 vierastamme saatiin sijoitetuiksi istumaan!

Kalevalanpäivänä 28.2.2020 toteutimme jo perinteeksi muodostuneen Kalevala -juhlan:

KALEVALAINEN KANSANJUHLA KARHULASSA

Teatteriryhmä Kimara, Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ja Kotka-Kymin seurakunta järjestivät yhteistuumin Kalevalaisen iltapuhteen Karhulan seurakuntakeskuksessa (Karhulantie 33) Kalevalan päivänä, perjantaina 28.2.2020. Juhlan aluksi kahviteltiin ”suu hyvänmakuseks” klo 17.30 alkaen Kalevalaisten naisten loihtimin herkuin. Kahvin jälkeen klo 18 alkoi ohjelmaosuus, jossa oli lokosaa puhetta, lausuntaa ja laulua.

Eri puolilla Suomea Kanteletarta esittänyt lausuntataiteilija Leena-Kaisa Kivioja esitti lausuen ja laulaen Kanteletar –sikermän, vietämmehän tämän Suomen kansan vanhojen laulujen ja virsien kokoelman 180 –vuotisjuhlavuotta.

Kirjailija Irja Sinivaara pohti kirjallisuuden ja yksittäisen kirjailijan roolia kulttuuriperinnön säilyttäjänä ja siirtäjänä esityksessään Kirjoitettu muisti. Hän korosti sitä, että jokaisen kannattaisi tehdä omia elämäkertoja jälkipolvien iloksi, muoto voi vaihdella muistelmateoksesta Ifolor-kuvakirjaan.

Miehikkäläläinen kulttuurin, lotta- ja sotilasperinteen ja koivistolaisuuden vaalija Terttu Ravi lausui runoja ”karjalaisii viisii”.

Kalevalaisten Naisten toimintaideologiaan kuuluu myös perinteisen käsityön ja pukeutumiskulttuurin vaaliminen ja kehittäminen. Saimme juhlassa ”museoidun muodin käyttöohjeita”, kun äskettäin ilmestynyttä PISTOS –teosta esittelivät sen tekijät, artesaanit ja juuripukeutumisen oppaat Raili Airikka-Haapaniemi ja Tiija Malmi. Kirja oli juhlassa myös ostettavissa.

Teatteriryhmä Kimara tutkaili esityksessään suomalaisuutta hyvinkin erilaisista näkökulmista. Runosikermässä Monenlainen Suomi kuulimme tekstejä Leinosta Hectoriin Leena-Kaisa Kiviojan, Marjatta Luoman, Ossi Niemelän ja Esko Junkkarin tulkitsemina.

Kalevala juhla Karhulassa 7 pien 90

Seurakunnan tervehdyksen juhlaan toi pastori Juha Ropponen.

Yleisökin pääsi osallistumaan  muutaman yhteislaulun voimin juhlassamme, jonka motoksi sopi hyvin Kantelettaren säkeet ”Laulelkaamme, soitelkaamme, tehkäämme iloinen ilta”.

Kalevala juhla Karhulassa 3 pien 10

Nelosteatterin perinteisin tapahtuma Nelosfestari toteutettiin jälleen pe 6.3. 2020, nyt yksipäiväisenä kokeiluna. Talo pullisteli jo hyvissä ajoin ennen alkua, kaikkiaan väkeä arvioitiin illan aikana olleen parhaimmillaan 150 henkeä. Kimaralaiset touhusivat järjestelyissä, tekniikan hoidossa (Kiitos Jukka-Pekka Kairaneva ja apupoika Ari-Pekka!), kahviossa (Hyvä Jaana!), arpajaisten vetämisessä (Kiitos Ossi!), Esko juonsi. Markkinoinnissa kimaralaiset tempaisivat Pasaatissa ja torilla 5.3. flyereita jakamalla.Ohjelma oli vauhdikasta, viihdyttävää, välillä vakavoiduttiin teatteriesityksiä kuuntelemaan. Yleisö viihtyi.

MUKANA MENOSSA

17.30           Tanssiyhdistys Flamingo

17.45           Kotkan Nuorisoteatteri

18                 Kotkan Hyrrät

18.15           Festariavaus, kulttuurijohtaja Tomi Purovaara

18.30           Sirkuskoulu Rainbow

18.50           Kuusankosken Teatteri

19.15           Showryhmä Nemesis

19.30           Tanssiyhdistys Move

19.40           Väliaika, kahvio, arpajaiset

20                 Trio Amor

20.15           Karhulan Työväennäyttämö

20.30           Hyvän Tuulen Laulajien ukulelet

20.45           Itämaisen tanssin ryhmä

21                 Kaakon musiikkiteatteri

21.15           Tanssiryhmä Gougars

21.30           Festari päättyy              

Nelosfestari 2020 jpg pien 10

Sitten kaikki muuttui: tuli koronaepidemia ja Kotkan kulttuuritoimen rajut toimet: Nelosteatterin kevään esitykset ja tapahtumat peruttiin. Nyt huolehdimme toisistamme ja itsestämme  ja odotamme tilanteen rauhoittumista. Kimaran hallitus on jatkanut asioiden hoitoa ja kesän sekä syksyn tapahtumien järjestelyä - kaikesta huolimatta toiveikkaana!

Vielä nähdään!

Ja nähtiinkin oikein komeasti! Sapokan amfiteatterissa kimaralaiset esittivät Eino Leinon runoutta Runon ja suven päivänä 6.7. kahdessa tilaisuudessa, joihin kumpaankin osallistui n. 100 Leinon runouden ystävää. 

Elokuussa esitimme myös kahdesti Toinen toistamme tukien -runo- ja lauluohjelman; ensin Nelosteatterilla 26.8. ja Karhulan Jokipuistossa 29.8. Näihin tilaisuuksiin kokoontui n. 100 kuulijaa. Esitykset toteutettiin Mielessä tuulee -viikolla yhteistyössä Mieli ry:n kanssa, Manu Havisalmen ohjauksessa.

10.9. Kotkalaisen kirjallisuuden päivänä olimme mukana kirjaston tilaisuudessa. Lokakuussa nauhoitettiin Kimaran osuus LAKU:n Tonttukoulun joulukalenteriosuudet ja syyskuun lopulla iloittiin yhdessä Leena-Kaisa Kiviojan Ei mikään haivu hukkaan -levyn valmistumisesta.

Su 1.11. saatiin lopulta toteutetuksi Veikko Sinisalo -lausuntakilpailun valtakunnallinen alkukarsinta, jossa 9 upeaa nuorta lausujaa tarjosi nautittavan kattauksen runoutta ja esittämisen taitoa. Kiitos Suomen Lausujain Liitolle, Veikko Sinisalon Säätiölle ja Kajaanin runoviikolle antoisasta yhteistyöstä!

Syyskaudella olemme harjoitelleet Reijo Paukun ohjauksessa hänen käsikirjoittamaansa näytelmää RUOTSINSALMI 1790, jonka ensi-iltaan 5.12.2020 olimme valmiita, mutta korona on sekoittanut esitysaikataulut joulu- ja tammikuussa täysin. Nyt odottelemme tilanteen selkeytymistä ja valmistaudumme uuteen yritykseen olla mukana Ruotsinsalmen toisen meritaistelun kunniaksi järjestetyssä teemavuodessa.

KORONASTA HUOLIMATTA KIMARAN VUOSI 2020 ON OLLUT MONENLAISTA TOIMINTAA TÄYNNÄ! KIITOS KIMARAN TEKIJÖILLE JA YLEISÖLLE!

 

On hyvä myös muistella, mitä saimme aikaan vuonna 2019!

OLEMME OLLEET AKTIIVISIA MYÖS VUONNA 2019!

 Teatteriryhmä Kimara toimii aktiivisesti yhteistyössä erilaisten kulttuuritoimijoiden ja yhdistysten kanssa:

Kotkan kirjastolaitos, Kotkan kaupunki, Lasten kulttuurikeskus LAKU, Kotkan Pelastakaa Lapset ry, Etelä-Kymen näkövammaiset ry, Kotkan selkäyhdistys ry, Karhulan Karjalaiset, Viihdekuoro Hyvän Tuulen laulajat ry, Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ry. 

Kimara toimii ja harjoittelee pääosin Nelosteatterilla (Satamakatu 4). Kimara on Nelosteatterin toimijoiden muodostaman talotoimikunnan jäsen. Yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen kanssa talotoimikunta tekee taloa tunnetuksi ja järjestää erilaisia esityksiä ja toimintoja. Näkyvin tapahtuma on Nelosfestari, joka juhli 10. kertaansa maaliskuun alussa 2019.

 

MEISTÄ JA MONIPUOLISUUDESTAMME TYKÄTÄÄN!

 Teatteriryhmä Kimaran toiminta on saanut kiitosta ohjelmiston monipuolisuudesta ja eri ikäkausien huomioimisesta. Kimara on ollut aktiivinen ja ennakkoluuloton mukaan lähtijä erilaisten kulttuuritapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa (mm. Nelosfestari, Kotkan yö, Kotkalaisen kirjallisuuden päivä). Kimara on ollut halukas yhteistyöhön erilaisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa, mistä myöskin eri tilaisuuksissa tavoittamamme yleisömäärä kertoo.

Tilaisuuksiemme (pääasiallinen)pääsymaksuttomuus on arvostettua matalan kynnyksen kulttuuritoimintaa ja on osaltaan laajentanut yleisöpohjaamme.

 Kimara haluaa jatkossakin toimia Lassi Nummen runonsäkeen periaatteen mukaan:

Sinä olet, minä olen, me olemme olemassa toisillemme.” 

 

MITÄ KAIKKEA KIINNOSTAVAA TEIMME VUONNA 2019?

Kotkan kaupunki vietti helmikuussa ystävänpäiväviikolla Rakkausviikkoa. Kimara osallistui teemaviikkoon 12.2. esiintymällä Pasaatissa Coffee House -kahvilassa sekä 14.2. Karhulan kirjaston Ystävänpäiväiltamissa.

Kimaralaisia valmiina viihdyttämään syksy 2019 PIEN 50

Kalevalan päivän kunniaksi 28.2.2019 Nelosteatterin talotoimikunta, Teatteriryhmä Kimara ja Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset järjestivät yhteisvoimin Kalevalaisen iltapuhteen otsikolla "Haastellaan yhes". Saimme kuulla mm. Terttu Ravin karjalaisia runoja, Heikki Rytkölän selvityksen Lönnrotin vaimosta Maria Piponiuksesta, Minna Raskisen Ja hänen kahden oppilaansa kanteleensoittoa sekä Kimaran kuvaelman Kalevalaisista häistä.

Kimara Kalevalaiset häät Onpa meijän sulhaisella pien 10

Kimara jatkaa aktiivista yhteistyötään Nelosteatterin talotoimikunnassa. Nelosfestari 8. - 9. 3. 2019 oli menestys niin ohjelmallisesti kuin yleisömäärältään. Tapahtuman esityksistä nautti n. 500 hengen yleisö.

Uutena toimintamuotona kokeilimme vierailuesityksen tuottamista Nelosteatterille. Alkavaa muistisairautta käsittelevä Tuula-Liina Variksen tekstiin perustuva näytelmä ALUE Orimattilan Teatterin esityksenä täytti Nelosteatterin salin kiitollisesta yleisöstä. Näytelmän oheistapahtumana oli yhteistyössä Kotkan Seudun Muistiyhdistyksen ja Muistiliiton kanssa järjestetty keskustelutilaisuus niin näytelmästä kuin yleensä tärkeistä muistisairauteen liittyvistä asioista.

Alue rouva ja kodinhoitaja 2 pien. 30

Kimaralaiset olivat talkoilemassa pe 12.4. klo 18.30/19.00 järjestettyä Tanssin iltaa, jossa saimme nauttia flamencon ja itämaisen tanssin rytmeistä ja väreistä.

Flamencon pyörteissä pien. 30

Seuraava Kimaran oma ensi-iltaesitys oli "Toukokuun ensimmäinen" -runo- ja laulukokonaisuus, jonka sisältö perustuu Martti Pentin käsikirjoitukseen. Sitä on muokattu yhdessä työryhmän keskusteluissa. Esityksen ohjasi Thomas Pryke. Su 28.4. klo 15 Nelosteatterilla kuultiin runoja ja lauluja työstä, työn tekijöistä, ihmisyydestä, toivosta ja keväästä. Esitykseen oli vapaa pääsy.

Kimaran Toukokuun ensimmäinen ryhmää pien. 30

Kesällä Kimara toteutti kiertue-esityksenä ja yhteistyössä paikallisen kyläyhdistyksen kanssa "Runon ja suven Saaramaa" -tapahtuman Eino Leinon, runon ja suven päivänä la 6.7.2019 klo 14 - 20. Paikkana oli Kouvolan Saaramaan perinteikäs VPK:n talo (Kelkantie 5). Tapahtuma oli myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. 

Saaramaan VPK pien. 30

 

Heinäkuun helteillä olimme mukana järjestämässä uutta tapahtumaa Nelosteatterille. "Nelospihan kulttuurihavinat" järjestettiin 20. - 21.7.2019 intiiminä meripäiväkenraalina.

 

Kulttuurihavinat uusi JPG pien 10

Syksyllä 2019 Kimara juhli Reijo Paukkua runoilijana. Marmorimies -esityksen yleinen esittely- ja lehdistötilaisuus pidettiin 10.9. Kotkan pääkirjastossa osana Kotkalaisen kirjallisuuden päivää.

Vajaan tunnin esityksen aikana kimaralaiset esittävät 29 runoa, joista ”Venelaulu” kuullaan Iiro Lempisen säveltämänä ja laulamana. Lempisen lisäksi ryhmässä ovat Esko Junkkari, Hanna-Kaisa Kervinen, Marjatta Luoma, Liisa Mäkelä, Ossi Niemelä, Ari-Pekka Rajamäki ja Heini Salopelto sekä nauhaosuuksien lukijana Thomas Pryke. 

 Marmorimies tekijäjoukko pien 20

Esityksen ohjasi pitkään teatterin parissa monenlaisena sekatyömiehenä toiminut Manu Havisalmi. Marmorimies on hänen ensimmäinen ohjaustyönsä mutta runojen parissa hän on kuin kotonaan. Ohjaaja pohtii  perinteisen näytelmän ja runon esittämisen eroa: - Näytelmässä on selkeä rakenne,  alku – keskikohta –loppu. Runoesityksen rakentamisessa haastavaa on löytää runoille oikea paikkansa kokonaisuudessa, mutta runojen lukemisessa tai kuuntelemisessa on antoisaa se, että kuulijalla on mahdollisuus omaan tulkintaan ja omien ajatusten polkuun. Katsojakokemukset voivat olla hyvinkin erilaisia. – Esityksen ulkoinen koruttomuus ja rauha pyrkivät antamaan tilaa runoille ja kuuntelijan keskittymiselle, jopa silmät sulkien.

Marmorimiehen runoista löytyy koko elämän kirjo: rakkaus, ero, yksinäisyys, kaipaus, luonto, muistot. – Toiveikkuus ja minulle tärkeä uskonnollisuus näkyvät, samoin heijastumina itämainen tunnelma, Paukku luonnehtii. Kimaralaiset ovat harjoitusvaiheessa suorastaan rakastuneet runojen kauneuteen, kielen tuoreuteen – ja myös joidenkin runojen raamatulliseen jylhyyteen.

Teatteriryhmä Kimaran Marmorimies –runoesitykset olivat Kotkassa Nelosteatterilla, Satamakatu 4, lauantaina 21.9.2019 klo 16, maanantaina 23.9.2019 klo 16 ja perjantaina 11.10.2019 klo 18. Vierailuesitys Sunilan Kantolassa toteutetaan perjantaina 13.12.2019 klo 18 Pro Sunila ry:n järjestämänä.

 Lauri Pohjanpään syntymän 130-vuotisjuhlavuotta Kimara juhlisti kahdella Lauri Pohjanpään runoista rakennetulla esityksllä Nelosteatterissa. Lauantaina 9.11.2019 mukana oli muusikko Juha Lanu, joka on säveltänyt useita Pohjanpään runoja ja julkaissut niistä levyn Sytytä tähdet yhdessä Poema -orkesterin kanssa.

Juha Lanu pien 20

Toinen esitys toteutettiin isänpäivänä 10.11.2019.

Kimaran Pohjanpää ryhmä 2 pien 50        

Vuoden 2019 viimeisenä Nelosteatterin tapahtumana Kimara ja Nelosteattertin talotoimikunta järjestävät jo viidennen kerran perinteisen koko perheen Joulukimaran sunnuntaina 8.12.2019 klo 15.

Joulukimara 2019 jpg pien. 10

 

 

                

 

Nelosteatteri 2019