Satamakatu 4:ssä sijaitsevan, nykyisen Nelosteatterin, rakennuksen vanhimman ns. puuosan rakentamisvuotta ei ole saatu vielä selvitetyksi. Ensimmäinen tieto löytyy Kotkan historian (v. 1955) työväenopiston alkuvaiheita selvittävästä osasta. Päätös työväenopiston perustamisesta Kotkaan tehtiin v. 1910, ja alkajaisjuhlaa vietettiin Hovinsaaren kansakoulussa tammikuussa 1911. Opisto joutui toimimaan useissa tiloissa, kunnes v. 1917 opisto siirtyi nykyiseen Satamakatu 4:n puuosaan. Rakennuksessa aiemmin toimineen matkailijakoti Saiman rakennus  oli jostain syystä joutunut kaupungin haltuun.

Vaikka työväenopisto olikin näin ensimmäisenä Suomessa saanut oman talon, oli tilakysymys esillä pari vuosikymmentä, kunnes v. 1935 päästiin aloittamaan laaja rakennuksen uusimis- ja laajennustyö.. Uuden funkkistyylisen kiviosan vihkiäisjuhlaa vietettiin 17.11.1935.

Nykyisen Nelosteatterin rakennuspiirustus v. 1935

Satamakatu 4:n rakennuksella on näin pitkä työväensivistyshistorian tausta. Työväenopisto toimikin rakennuksessa vuosikymmeniä.

Ennen Nelosteatteri –vaihetta rakennuksessa ovat toimineet mm. kulttuuritoimisto, kaupunginorkesteri, Kotka Canto –kuoro, Kotka jazz, Kotkan taideseura.

Miten Nelosteatteri sai alkunsa?

Kotkalaiset harrastajateatterilaiset kaipasivat 1980-luvun loppupuolella itselleen teatteritilaa. Se saatiinkin kun Satamakatu 4:n idyllinen puu/kivitalo oli jäänyt tyhjilleen silloisen Kotkan kaupunginorkesterin muuttaessa pois tilasta ja talo jäi pitkäksi aikaa vajaakäytölle. Kaupunki teki teatteriryhmien kanssa sopimuksen antaen teatterilaisille harjoitus- ja esiintymistilat Satamakatu 4:stä.  Jyrki Koskimies, Eila Tuomainen sekä Mika Rissanen olivat aktiiveja,  kun talo saatiin teatterilaisten käyttöön. Teatterilaiset halusivat tilalle oman nimen, joka jäisi elämään ihmisten mielissä ja niin järjestettiin yleisökilpailu, jossa kaupunkilaiset saivat ideoida talolle uuden nimen. Kaupunginkirjaston palautelaatikkoon tulikin iso kasa ehdotuksia ja raati valitsi parhaimman ja osuvimman ehdotuksen ja näin ollen Satamakatu 4:n tilasta tuli NELOSTEATTERI. Kaupunki purki nykyisestä teatterisalista ison väliseinän ja antoi teatterilaisille mm.  mustaa maalia ja maalausteloja, joilla saimme maalattua teatterisalin kokonaisuudessaan tummaksi. Sali on ajan saatossa myös saanut muita isompia ja pienempiä muodonmuutoksia niin, että olemme saaneet salista toimivan teatteritilan, joka muuttaa muotoaan. Kotka Jazz ja Kotkan Taideseura olivat ainoat talon alkuperäiset seurat, jotka olivat jääneet Satamakatu 4:ään kaupunginorkesterin muutettua pois. Kotka Jazzin kanssa tehtiin yhteistyötä kun ensimmäisinä toimintavuosina järjestimme mm. Meripäiväklubia, jossa Meripäivien aikana Satamakatu 4:n tiloissa kuultiin ja nähtiin mm. orkestereita ja tanssiesityksiä. Meripäiväklubi oli nykyisen maaliskuun ensimmäisen viikonlopun Nelosfestarin ”esikoislapsi”. Nelosfestaria kokeiltiin ensimmäisen kerran 1990-luvun alkupuolella parina vuonna jonka jälkeen se haudattiin,  kunnes 2009 saimme nykyisen talotoimikunnan kanssa idean herättää Nelosfestari uudestaan henkiin ja  vuonna 2019 vietettiin Nelosfestarin 10-vuotisjuhlaa.

Huntutanssi 3 pienennetty

Vaikka Nelosteatteri on kotkalaisten harrastajateatterilaisten toimitila, on talo saanut muidenkin alojen harrastajia suojiinsa, mm. tanssijoita. Tällä hetkellä Nelosteatterin tiloissa toimivat seuraavat ryhmät: Teatteri Kaari, Teatteriryhmä Kimara,  Thomas Pryke, Kotkan tanssiyhdistys Move, Country Dancers, Kotkan Taideseura, viulisti Sirkku Mantere sekä Naakka-yhteisö.

Nelospiha 1

Nelosteatterin talotoimikunnan missio on, että Nelosteatterissa olisi koko kauden tasokasta ja mielenkiintoista esitystoimintaa kaikille ikäryhmille. Ja useasti myös ilmaistapahtumina (mm. Nelosfestari),  jotta saataisiin mahdollisimman moni kotkalainen ja kymenlaaksolainen nauttimaan kulttuurista. Haluamme saada taloa tunnetuksi koko Kymenlaaksoa myöten.

Nelosteatteri 2019