Ruotsinsalmi 1790 -näytelmän avoin esittely ja harjoitus

 Ilmoittautuminen suljettu
 
0
Kategoria
Kimara
Päivä
2021-10-15 19:00
Tapahtumapaikka
Nelosteatteri, Kotka
Puhelin
+358503406506
Sähköposti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Liite

Tervetuloa tutustumaan Ruotsinsalmi 1790 -näytelmään! Yleisölle avoin esittely sekä harjoitustilanne ohjaaja Reijo Paukun komennossa osana Aaltoja! -kaupunkifestivaalia. Näytelmän esitykset marras-joulukuussa!

 

RUOTSINSALMI 1790 – TYKIT JA TUNTEET PAUKKUVAT NELOSTEATTERISSA

Teemavuosi käynnisti kirjoittamisen

Itämeren alueen suurin ja yksi Euroopankin merkittävimmistä meritaisteluista on myllertänyt vuosikymmeniä kotkalaisen teatterimiehen Reijo Paukun mielessä. Ruotsinsalmi 230 vuotta –teemavuosi pakotti Paukun tarttumaan tuumasta toimeen ja kirjoittamaan näytelmän, jossa Ruotsinsalmen toisen meritaistelun tapahtumat ja niihin olennaisesti liittyvät henkilöt heräävät henkiin Nelosteatterin intiimissä tilassa.

Sodan uhoa ja mielettömyyttä

Vaikka näytelmätekstissä selvitellään meritaistelun strategista kulkua ja laivojen määriä – niin venäläisten kuin ruotsalaisten – ja tykit paukkuvat, nousevat Paukun käsikirjoituksessa esiin ihmiset, heidän toiminnalliset motiivinsa ja tunteensa. Katariinan ja Kustaan valtapoliittiset pyrkimykset saavat vastaparikseen sotilaiden väsymyksen ja sodan mielettömyyden tunnustamisen.

Sodan ankea todellisuus häipyy välillä taka-alalle Katariinan hovin juhliessa edellistä, Viipurinlahdella saavutettua voittoa tai Kustaan ja päälliköiden viettäessä taisteluiden välissä leppoisaa iltanuotiohetkeä.

Näytelmän lopussa Katariinan ja Kustaan välienselvittelyssä kummankaan hallitsijan uho ei ole sammunut. Ihmiskunnan sotaisan historian jatkumista tavallisen kansan kustannuksella ennakoi Kustaan repliikki: ”Me maita jaamme, taistellaan, eikä ajatella laisinkaan, että jalkoihimme mutaa jää…”

 
 

Kaikki päivät

  • 2021-10-15 19:00

Ilmoittautuneet

 Ei ilmoittautuneita 

4teatteri facebook talotoimikunta

4teatteri facebook Kimara

 

Nelosteatteri 2019