Sakari Topeliuksen satunäytelmä Lintu sininen

Lintu sininen – koko perheen satunäytelmä
Sakari Topeliuksen Lintu sininen on perinteinen satu, jossa hyvä ja paha asettuvat vastakkain. Hyväsydäminen prinsessa Florinna on jäämässä alakynteen pahan äitipuolensa suunnitelmien edessä. Florinna ja prinssi Amundus haluavat toisensa, mutta se ei tietenkään käy kaikille. Niinpä nuoripari kohtaa koettelemuksia ja vaiheita, joita myllertävät taikavoimillaan taikuri Deoletus ja Sysis –noita. Periikö totuus ja hyvä lopulta voiton?
Ikäsuositus 5 - 100 v.
Esityksen kesto väliaikoineen on noin 1h 20 min.
Liput 10 € (ovelta 1 h ennen esityksen alkua, maksu käteinen tai MobilePay)
Näytökset:
su 28.4.2024 klo 15.00
la 4.5.2024 klo 15.00
su 5.5.2024 klo 15.00
ke 8.5.2024 klo 18.00
Tapahtui Kyproksen saarella noin 650 vuotta sitten. ..
Kyproksen kuninkaalla, Guidolla, oli tytär nimeltään Florinna. Kuninkaan uudella vaimolla, kuningatar Sibyllalla, oli tytär nimeltään Florella. Tytöt olivat hyvin erilaisia. Florinna oli kaunis ja kiltti, ja viihtyi puutarhassa kukkia hoitamassa. Florellaa kiinnosti puolestaan vain nukkuminen ja syöminen. Kuningatar piti huolen, että Florellaa palveltiin hyvin ja hän sai kaiken mitä halusi, kauniita mekkoja ja kakkuja syötäväksi. Florinna puolestaan ei saanut mitään, paitsi haukut, ja hän joutui kulkemaan vanhoissa rikkinäisissä vaatteissa. Silti Florinna oli tyytyväinen, koska hänellä oli hyvä sydän.
Eräänä päivänä kuningatar oli kutsunut Syyrian prinssin Amunduksen hoviin. Hän halusi kovasti, että prinssi ihastuisi Florellaan ja ottaisi tämän vaimokseen…
Saako kuningatar Sibylla toiveensa toteutumaan?
Zacharias Topeliuksen rakastettu satunäytelmä Lintu Sininen herää henkiin Teatteriryhmä Kimaran esityksenä Nelosteatterilla (Satamakatu 4, Kotka) keväällä 2024.
Oikeudenmukaisuus, hyvän voitto pahasta, rakkaus, rohkeus ja uskollisuus ovat teemoja, jotka puhuttelevat ajattomuudellaan myös tämän päivän lapsia ja aikuisia.
Yläkuvassa Lintu sinisen näyttelijäjoukko:
eturivissä vas. Kirsi Maritta Sinisalo / hovinainen, Salme Viljanen / hovinainen, Martti Pentti / melumestari Holofernes,
takarivissä vas. Jukka Niemelä / taikuri Deoletus, Marko Paukkunen / prinssi Amundus, Heidi Paukkunen / prinsessa Florinna,
Esko Junkkari / kuningas Guido, Anu Vuolio / kuningatar Sibylla, Hanna Puhakka / prinsessa Florella,
Anniina Rantamäki / Musta joutsen / Lintu sininen (tanssija), Merja Lindroos / noita Sysis, Kalevi Laine / Mangipani, kuningattaren hovimestari
Ohjaaja Thomas Pryke
Ohjaaja Thomas Pryke
Thomas Pryke on monisävyinen esiintyjä, joka pääasiallisesti tekee kiertue-esityksiä kotimaassa ja ripauksen myös ulkomailla. Esitykset ovat lähtökohtaisesti fyysistä teatteria, sanattomasta sanalliseen ja sanoista musiikkiin. Kohdeyleisönä useimmille esityksille ovat aikuiset, mutta lastenteatteri kuuluu myös Thomasin repertuaariin. Esityksiä on kertynyt yli 20 vuoden ajalta lukuisia aina teatteriesityksistä soolotöihin. Erityismaininnan ansaitsevat värikkäät hahmot, joita Thomas on luonut. Tärkein hahmo on 40 v. -ikäkriisissä oireileva Mr.Prick, joka on eräänlainen testamentti esittäjän omasta typeryydestä. Viimeisimpiä töitä vuonna 2023 Thomasilla ovat Kyminlinnan kesäteatterin näytelmän (Suutarin tyttären pihalla) ohjaus sekä nimirooli Porvoon teatterin näytelmässä Jokainen ihminen on laulun arvoinen – Veikko Lavin elämä ja viisut.
Sakari Topelius, Suomen kansan satusetä
Zacharias (Zachris, Sakari) Topelius syntyi 14.1.1818 Uudenkaarlepyyn maalaiskunnassa Kuddnäsin kartanossa ja kuoli 12.3.1898 Sipoon Björkuddenissa. Teatteriryhmä Kimara haluaa kunnioittaa Topeliuksen muistoa ja nostaa esiin tämän 1800-luvun tuotteliaan kynäniekan, suoranaisen ihmemiehen, monipuolisesta satutuotannosta 1859 ilmestyneen tarinan Lintu sininen..
Zachris Topelius on saanut ”Suomen kansan satusedän” kunnianimikkeen eikä syyttä, ovathan hänen lukemattomat satunsa tuttuja useammalle sukupolvelle ja opastaneet lapsia rehellisyyteen, hyväsydämisyyteen, auttamiseen, toisen kunnioittamiseen, hyvän voittoon. Topeliuksen satunäytelmien myötä myös koulujen näytelmäharrastus voimistui. Topelius kunnioittaa luontoa, näkee tytön ja pojan tasa-arvoisina ja kannustaa suomen ja ruotsin kielen oppimiseen samanarvoisina kotimaisina kielinä. Lukemisia lapsille –sarja tai pitkään oppikirjoina toimineet Luonnonkirja ja Maamme kirja ovat pyrkineet herättämään pysyvää kiinnostusta niin lukuharrastusta kuin maamme luontoa ja historiaa kohtaan.
Kaikki päivät
- 2024-05-08 18:00
- 2024-05-05 15:00
- 2024-05-04 15:00
- 2024-04-28 15:00